sunnuntai 7. maaliskuuta 2010

Anita Norrblomin kurssilla

Vietin viikonlopun Oton kanssa Valkeakoskella ruotsalaisen Anita Norrblomin vetämällä nomekurssilla. Anita on ammattikouluttaja, jolla itsellään on labradoreja mutta joka tunnetaan länsinaapurissamme erityisesti "tollerinomeguruna". Näiden kahden päivän perusteella täytyy sanoa, että aivan maineensa veroisesta kouluttajasta on kyllä kyse. Asiaa tuli viikonlopun aikana paljon, enkä tullut tehneeksi juurikaan muistiinpanoja joten tyhjentävää kirjallista esitystä viikonlopun annista on vaikea tehdä. Tärkein asia kuitenkin oli se, että nomekoiran kouluttamisessa on keskityttävä perusasioihin, jotka on opetettava koiralle todella hyvin ennen varsinaisten lajitaitojen opettelua. Anita jakoi nämä perusasiat neljään "peruskiveen" (ground stones):

1. KONTAKTI
-koiran ja ohjaajan välille pitää olla muodostettavissa kontakti kaikissa tilanteissa
-pennun/nuoren koiran kanssa tehtävä tuhansia toistoja, joissa koira ottaa katsekontaktin ohjaajaan
-vanhemman koiran kanssa kontaktiharjoitusta kannattaa tehdä esim. ennen treenejä, sen avulla erityisesti kuuman koiran oikeaan vireeseen saaminen helpottuu

2. TOTTELEVAISUUS
-istuminen paikalla
-luoksetulo
-seuraaminen (tätä on harjoiteltava erittäin paljon kaikissa tilanteissa, niin että siitä muodostuu koiralle tapa)

3. STEADINESS/STADGA
-suomenkielistä termiä tälle mietittiin, tyyneys ehkä aika lähellä
-ei tarkoita passiivisuutta, vaan koiran kykyä odottaa rauhallisesti ollen kuitenkin valmis toimintaan

4. PASSIIVISUUS

Yritän kirjoittaa Anitan opeista myöhemmin hieman täsmällisemmin, kun ehdin hieman pureskella viikonlopun antia. Tässä vaiheessa suuret kiitokset Oton kasvattajalle Annina Nurmikivelle tämän hienon koulutustilaisuuden järjestelyistä. Kiitokset ansaitsevat myös Anna ja Ville Rantala (kennel Siipiveikon), jotka järjestivät harjoitusmaaston sekä tarjosivat kotinsa teoriaopetuksen sekä illallisen paikaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti