tiistai 9. maaliskuuta 2010

Ja vielä vähän viikonlopusta

Muutama asia sunnuntain koulutuksesta ansaitsee vielä tulla mainituksi. Teimme samanlaisen ryhmäharjoituksen kuin lauantainakin, tällä kertaa koirat rauhoitettiin aluksi kontaktiharjoituksella, lämmiteltiin sitten seuruutuksilla ja lopulta siirryttiin tekemään erilaisia ohjausharjoituksia. Meidän ryhmämme teki linjalähetyksiä kolmella eri tavalla, eli ensin motivoitu peruslinja, sitten sama häiriömarkkeerauksella höystettynä ja lopuksi pidempi linja, jossa piti ylittää ensimmäisen tehtävän hajualue ja edetä lumivallin yli umpihangessa olleille dameille. Otto teki tehtävät hyvin, mutta oma keskittymiseni herpaantui hetkeksi viimeisen noudon jälkeen jolloin Otto lähti pienelle kunniakierrokselle muita koiria tervehtimään. Muut ryhmät jatkoivat erilaisilla versioilla ohjausharjoituksista.

Päivän aikana esiin tulleista Anitan teeseistä jäivät satunnaisessa järjestyksessä mieleeni nämä:

-Suunnittele aina harjoitus kunnolla. Valmistaudu epäonnistumisiin etukäteen, jotta voit reagoida nopeasti. Esim. jos koira pysähtyy linjalla, mitä teet? Vahvistatko käskyä toistamalla, annatko eri käskyn vai haetko koiran pois ja yrität uudestaan paremmin motivoiden? Kun koira tekee onnistuneen suorituksen, älä turhaan toistele samaa harjoitusta uudestaan, vaan yritä aina muunnella sitä hieman.

-Ohjauksen ehkä tärkein elementti on koiran kyky edetä varmasti suoraa linjaa. Älä harjoituksissa riko turhan paljon suoria linjoja esim. pysäyttelemällä koiraa ja lähettämällä sitten sivusuuntiin. Jos teet tällaisen harjoituksen, tee vielä lopuksi muutama suora linjalähetys joka jää viimeisenä koiran mieleen.

-Koira yhdistää erittäin taitavasti muistoja tiettyihin paikkoihin. Esim. treenien lopussa koiralla oleva rauhallinen mielentila yhdistää tuon tunteen treenipaikkaan myös seuraavalla harjoituskerralla. Ja kääntäen, jos epäonnistut pahasti jossakin harjoituksessa voi olla viisasta yrittää sitä seuraavan kerran jossakin muussa paikassa.

-Älä koskaan ikinä missään olosuhteissa toista pysäytyskäskyä koiralle. Jos koira ei pysähdy ensimmäisellä pillityksellä, hae se pois ja palauta siihen paikkaan missä se oli pillityksen aikana.

-Lähihaku pitää opettaa koiralle niin, että se todella tekee tehokasta hakua sillä pienellä alueella, jolla ohjaaja haluaa. Anita vieroksui koulutustapaa, jossa koira ohjataan lähihakualueelle. Itse hän etenee koulutuksessa niin, että vie koiran aina alueelle istumaan ja etenee itse kauemmas, josta antaa lähihakukäskyn. Johdantovaihe tehdään tietysti motivoiden ja aivan koiran vieressä ollen.

Paljon asioita jäi varmasti mainitsemattakin, mutta esim. Päivikki Seppäsen sivuille ilmestynee hieman perusteellisemmin kirjoitettua materiaalia koulutusviikonlopustamme.

1 kommentti:

  1. Heips! Yritän tosiaan jossain vaiheessa kirjoitella jotakin koulutusviikonlopusta, mutta tällä hetkellä on sen verran muuta ajateltavaa, että homma siirtynee hamaan tulevaisuusteen... - Päivikki

    VastaaPoista